tiistai 7. marraskuuta 2017

50 gramman proteiinisalaatti



Proteiinimäärät ja proteiinin saanti näyttää edelleen olevan monia askarruttava asia. Eräs tuntemani keski-ikäinen naisihminen oli taannoin sitä mieltä, että hänen on todella hankalaa saada ruoastaan tarvittava määrä proteiinia. Valtavia määriä ravitsemussuositusten mukainen saanti ei vaadi, mutta toki erityisesti pieniruokaiset naisihmiset joutuvat kiinnittämään asiaan huomiota. Toisaalta proteiini-intoilu ei saisi johtaa siihen, että hiilihydraatit jäävät saamatta, sillä ne vastaavat glykogeenivarastojen täyttymisestä sekä aivojen ja keskushermoston ravitsemisesta (mm. Burke 2007).

Proteiinin saantisuositus on 1,2-1,7g painokiloa kohti vuorokaudessa (esim. Bernadot ym. 2014). 65-kiloisella naisella tämä tarkoittaa 78-110 g vuorokaudessa. Määrän saa oikeastaan täyteen kohtalaisen helposti, mikäli ruokavalioon kuuluu tasapainoisesti lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita ja palkokasveja. Ylisuurten proteiiniannosten hyödyistä ei ole olemassa tutkimuksellista näyttöä, mutta voimalajien urheilijat saattavat hyötyä hieman suositeltua suuremmista proteiinimääristä.

Superruoka-parsakaali, superruoka-tomaatti, superruoka-paprika ja superruoka-kananmuna ovat tämän salaatin ainekset onnistuneelle päivälle =) Tonnikala vastaa annoksen proteiinipuolesta, sillä 150 gramman purkkiin sisältyy noin 36 g proteiinia. Kun lisätään vielä kananmuna ja parsakaali, saadaan lautaselle yhteensä yli 50 g proteiinia. Hiilihydraatteja annokseen saa ottamalla lautasen reunalle leipäpalasen tai kaksi.


Ainekset:


Pala kurkkua
1 tomaatti
Purkillinen tonnikalaa
3/4 paprikaa
Keitettyä parsakaalia
1 kananmuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti