Salaatit

Varhaiskaalisalaatti

Kaali on yksi kotiruoan parhaista ja monipuolisimmista raaka-aineista. Monelta suunnalta olen kuullut, että imettäessä kaalin (sekä myös esimerkiksi sipulin) syöntiä tulisi välttää, ja näin tein itsekin ensimmäisten imetysviikkojen ajan. Pian kuitenkin huomasin, ettei vauva saa kaalista eikä oikeastaan muistakaan ruoka-aineista minkäänlaisia oireita, joten kaali ponnisti nopeasti takaisin ruokalistalleni.

Tämä on alkukesän herkullisin, ja sain sitä ensimmäisen kerran anoppini luona. Varhaiskaalin voi korvata tavallisella valkokaalilla, mutta aivan yhtä pehmeä salaatista ei silloin tule. Majoneesi on koko homman juju, se voi olla joko makeaa tai maustamatonta. Älä kuitenkaan unohda lisätä salaattiin suolaa :)


Ainekset:


 Varhaiskaalia kolmasosa kerää
Purkki maissia
3 kananmunaa
Majoneesia, esim. Felixin perinteistä, jos haluaa makeaa.



Raputikkusalaatti (rapukakku)


Meillä syödään paljon venäläisiä salaatteja, jotka usein rakennan kakun muotoon ja koristelen halutun näköiseksi. Salaatteja voi mukavasti varioida eri makuiseksi, mutta tietyt ainesosat kuten kananmuna ja majoneesi sopivat niihin todella hyvin, ja ovat ainakin allekirjoittaneella salaattikakkujen peruspohjaa. Venäläisessä kulttuurissa koristellut salaatit kuuluvat erityisesti erilaisiin juhliin kuten uuteen vuoteen, mutta meillä näitä tarjoillaan vähän milloin mistäkin syystä.

Raputikkuihin tutustuin aikanaan Ukrainasta kotoisin olevan ystäväni kautta, ja nykyään tikkuja löytyy aika ajoin omastakin jääkaapista. Tähän salaattiin käytin raastettujen raputikkujen lisäksi jasmiiniriisiä, kananmunia, maissia, ananasta, kurkkua ja juustoraastetta. Koristeena on ruusuiksi käärittyä kuorittua porkkanaa ja basilikan lehtiä.


Raputikut, kurkku ja kananmunat raastetaan karkealla rastimella, jonka jälkeen eri ruoka-aineet asetellaan kerroksittain lautaselle. Itse kokoan kakut käsin, mutta apuvälineenä toimivat myös erilaiset irtopohjavuoat. Jokaiseen kakkuväliin levitetään lisäksi suolaa ja majoneesia oman maun mukaan. Majoneesia saa joka tapauksessa laittaa sen verran reilusti, ettei kakusta tule kuivaa.

Tämä salaatti tuli siskoni valmistujaisjuhliin suolaiseksi syömiseksi. Sillä voi korvata esimerkiksi voileipäkakun, kun on kuitenkin niin ruokaisa ja ihan erilainen tarjoilu kuin vihreä salaatti. Raputikkujen sijaan salaattikakkuun voi laittaa esimerkiksi lohta tai tonnikalaa.

Ainekset :


Jasmiiniriisiä 
Juustoraastetta
Kurkkua raasteena
Raputikkuja raasteena
Kananmunaa raasteena 
Maissia
Ananasta 

Lisäilen tänne myöhemmin kuvia kakun kokoamisesta ja erilaisia suolaisia kakkureseptejä. Salaatin voi myös sekoittaa kulhoon, jolloin se on arkisempi tarjoiltava ja tietysti nopeampi tehdä.



Salaattikakkuset punajuuririsotosta



Eilisetä punajuuririsotosta syntyi tänään lounaaksi salaattikakkuja. Salaattikakut kootaan pieniin kelmulla vuorattuihin kuppeihin, jolloin ne on lopuksi helppo kumota lautaselle. Pääraaka-aineeksi sopii hyvin kala ja lisukkeeksi riisi tai peruna, jotka ovat riittävän kiinteitä pitämään kakun kasassa. Lisäksi kakkuun voi latoa reilusti mitä tahansa kasviksia ja hedelmiä. Makean lisän saa esimerkiksi ananaksesta, maissista tai omenasta. Erityisen hyvin sopivat myös juusto ja kananmuna.


Kupin pohja vuorataan esimerkiksi juustoraasteella. Sen päälle tasoitetaan haarukalla majoneesikerros ja lisätään suolaa.



Juuston päälle kalaa ja taas kerros majoneesia.



Seuraavaksi paistetun kesäkurpitsan vuoro.



Kananmunakerros, päällä majoneesia ja suolaa. Näiden päällä raastettua kurkkua ja omenaa.



Viimeisenä punajuuririsotto ja majoneesi, näiden päällä vielä ohuesti juustoraastetta. Ja ei kun kumoamaan!


Kakut irtosivat helposti kelmusta, ja saivat koristeeksi tomaatinviipaleita. Päälle sirottelin basilikaa ja oman kakkuni kruunuksi leikkasin palan vuohenjuustoa. 



Ainekset salaattikakkuihin:


Juustoraaste
Raastettu kananmuna
Raastettu kurkku
Raastettu kesäkurpitsa paistettuna
Lohi
Punajuuririsotto
Majoneesi

Caesar-salaatti


Tämä resepti on peräisin VK:sta eli venäläisestä Facebookista. Kiva variaatio perinteisestä suomalaisesta salaatista, johon yleensä laitetaan juustolastuja. Juuston voi kuitenkin myös raastaa salaattiin, jolloin salaatista tulee vähän eri makuista mutta myös todella herkullista. Sopii tarjottavaksi sekä pääruokana että ruokaisana lisukkeena.


Ainekset:


Jäävuorisalaattia
Kirsikka- tai luumutomaatteja
400g kanaa paistettuna
Juustoraastetta
Krutonkeja


Kastike:

Majoneesia
3-4 valkosipulin kynttä
Suolaa
Sokeria
Basilikaa tai muita yrttejä


Kastikkeena toimii maustettu majoneesi, jota saa sekoittaa isoon salaattiin reilun kipollisen. Krutongit voi lisätä joko salaattiin tai vasta lautaselle. Jos salaatti tarjoillaan vasta seuraavana päivänä, kannattaa huomata, että kulhossa krutongit pehmenevät nopeasti.

Nyt on se aika vuodesta, kun kaupoista saa mehevää bataattia. Bataatti on hyvä lisä salaattiin, ja sillä pystyy hieman nostamaan annoksen kaloripitoisuutta. Bataatissa on nimittäin energiaa 88 kcal/100g eli hieman enemmän kuin perunassa. Esimerkiksi parsakaalissa kaloreja on yli puolet vähemmän. Bataatti on myös jossain määrin kuitupitoinen juures, sillä  sataan grammaan bataattia sisältyy 3,3g kuitua (Fineli elintarvikevertailu, www. fineli.fi). Edelleen oranssista juureksesta saa reilun määrän A-vitamiinia ja karotenoideja, kertoo ravitsemusterapeutti Tomi Valtanen Me Naiset -lehden haastattelussa.

Bataattisalaatti


Ainekset:


Uunissa paistettua bataattia
Tomaattia
Omenaa
Kurkkua
Kananmunaa 
Paprikaa
Porkkanaa
Mozzarellaa
Kirjolohta

Bataatti: A-vitamiini ja kuitu
Kananmuna: proteiini, folaatti, D-vitamiini
Lohi: proteiini, D-vitamiini, seleeni, B-vitamiini
Omena: kuitu ja pektiini, joka mm. pitää huolta paksusuolen limakalvoista (Lähde)
Paprika: paljon C-vitamiinia sekä foolihappoa ja B- ja E-vitamiineja
Porkkana: ravintokuitu, betakaroteeni, kalium, seleeni
Tomaatti: lykepeeniä, jonka uskotaan suojaavan mm. sydänsairauksia ja syöpää vastaan (Lähde)

(Ravintosisällöt: fineli.fi)

Salaatti vei nälän mennessään ja oli muuten todella hyvää. Kasvisten saantisuositus puoli kiloa päivässä saatiin melkeinpä täyteen yhdellä aterialla. A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia, joten salaattiin kannattaa lorauttaa pieni määrä öljyä kastikkeeksi.


50 gramman proteiinisalaatti



Proteiinimäärät ja proteiinin saanti näyttää edelleen olevan monia askarruttava asia. Eräs tuntemani keski-ikäinen naisihminen oli taannoin sitä mieltä, että hänen on todella hankalaa saada ruoastaan tarvittava määrä proteiinia. Valtavia määriä ravitsemussuositusten mukainen saanti ei vaadi, mutta toki erityisesti pieniruokaiset naisihmiset joutuvat kiinnittämään asiaan huomiota. Toisaalta proteiini-intoilu ei saisi johtaa siihen, että hiilihydraatit jäävät saamatta, sillä ne vastaavat glykogeenivarastojen täyttymisestä sekä aivojen ja keskushermoston ravitsemisesta (mm. Burke 2007).

Proteiinin saantisuositus on 1,2-1,7g painokiloa kohti vuorokaudessa (esim. Bernadot ym. 2014). 65-kiloisella naisella tämä tarkoittaa 78-110 g vuorokaudessa. Määrän saa oikeastaan täyteen kohtalaisen helposti, mikäli ruokavalioon kuuluu tasapainoisesti lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita ja palkokasveja. Ylisuurten proteiiniannosten hyödyistä ei ole olemassa tutkimuksellista näyttöä, mutta voimalajien urheilijat saattavat hyötyä hieman suositeltua suuremmista proteiinimääristä.

Superruoka-parsakaali, superruoka-tomaatti, superruoka-paprika ja superruoka-kananmuna ovat tämän salaatin ainekset onnistuneelle päivälle =) Tonnikala vastaa annoksen proteiinipuolesta, sillä 150 gramman purkkiin sisältyy noin 36 g proteiinia. Kun lisätään vielä kananmuna ja parsakaali, saadaan lautaselle yhteensä yli 50 g proteiinia. Hiilihydraatteja annokseen saa ottamalla lautasen reunalle leipäpalasen tai kaksi.


Ainekset:


Pala kurkkua
1 tomaatti
Purkillinen tonnikalaa
3/4 paprikaa
Keitettyä parsakaalia
1 kananmuna

Kuorrutetut tomaatit

Täyte: Kananmunaa, juustoraastetta ja pari valkosipulin kynttä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti