Makeat leivonnaiset

Kuningatarrahkapiirakka


Tänään oli pitkästä aikaa vuorossa uusi marjapiirakkaresepti. Käytän leivonnassa paljon rahkaa, ja teen mieluummin kerralla pellillisen kuin pienen uunivuokapiirakan. Niin makeat kuin suolaiset piiraat nimittäin uppoavat meillä parempiin suihin alta aikayksikön.



Parhaalta näyttävä resepti löytyi Tarun Taikakakkujen blogista. Vähensin hieman voin määrää ja lisäsin tilalle öljyä, sekä käytin pelkkien mustikoiden sijaan sekä mustikoita että vadelmia. Ohje oli helppo, nopea ja todella herkullinen! Erityistä plussaa siitä, että taikina kohosi uunissa mahtavasti (ihmekös tuo, kun leivinjauhetta tulee taikinaan 5 tl). Mies tyhjensi ensimmäisen rivin piirakkaa aamupalaksi, ja kehotti ottamaan reseptin talteen :)



Pohja
4 munaa
4 dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl maitoa
2 dl juoksevaa margariinia tai 200g sulatettua voita tai margariinia
7-7½ dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta


Vatkaa munat ja sokeri. Sulata voi ja lisää siihen maito ja kerma joukkoon. Lisää kuivia aineita ja voi-maito-kerma-seosta vuorotellen muna-sokerivaahtoon hitaimmalla nopeudella vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.

Laita päälle mustikoita ja rahkaseos:


Päälle:
½ litraa mustikoita (pakasteena tai tuoreena)


2 prk maitorahkaa
2 munaa
1 dl sokeria


Sekoitetaan keskenään ja lusikoidaan piirakan päälle.

Paista keskitasolla 200 asteessa 35 minuuttia.






Leivonnaisista eniten on tullut tehtyä pullia ja piirakoita. Jostain syystä kokeilut ovat näissä jääneet vähemmälle, ja usein kaivan mieluisat reseptit esiin ja leivon sen kummemmin muuttelematta ohjetta. Kerran koitin tehdä kakun kahdesta mamman marjapiirakasta, jonka jälkeen totesin, että nyt pysyn tutuissa ja turvallisissa resepteissä vähän aikaa =)

Täytetyt piparisydämet 



Ystäväni oli vuosia sitten bongannut jostain lehdestä Pehmeät piparisydämet -nimisen ohjeen, jonka muunnos tämä resepti on. Ystäväni teki taikinan aikanaan puolitoistakertaiseksi, ja leipoi siitä ystävänpäivälahjaksi ihania, pieniä sydänleivoksia. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin pyysin saada nähdä vanhan reseptin, koska ystävänpäiväleivokset olivat niin ihania ja herkullisia. Ihanimpia lahjoja ovat tietysti itse tehdyt, ja sellaisen lahjan saaminen jää poikkeuksellisen hyvin mieleen.

Pehmeät piparisydämet


100g margariinia tai voita
2 munaa
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl piimää
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa

Sulata rasva. Vaahdota munat ja sokeri, lisää joukkoon piimä ja rasva. Sekoita leivinjauhe ja mausteet vehnäjauhoihin, lisää taikinaan. Paista leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa 175 asteessa 15-20 minuuttia.

Ystäväni oli siis tehnyt taikinan 1,5-kertaisena ja paistanut sen astian sijaan pellillä. Päätin toimia samoin, mutta muuntelin taikinan makumaailmaa hieman (kaapissa ei ollut neilikkaa eikä inkivääriä). Kanelin lisäksi hulautin joukkoon ruokalusikallisen kardemummaa ja vähän vaniljasokeria, jotka vaikuttivat jälkikäteenkin ajatellen sopivan taikinaan hyvin. Lisäksi lusikoin joukkoon myös desilitran verran keittämääni omenasosetta. Ystäväni kertoi aikanaan lisänneensä piparkakkumaustetta, mitä voin myös lämpimästi suositella kaikille tätä reseptiä kokeileville.


Taikinan jäähdyttyä painelin siitä piparimuotilla pieniä sydämiä, ja valmistin täytteen kaapista löytyneistä aineksista. Sekoitin omenasoseeseen rahkaa, jonka jälkeen levitin täytettä kahden pikkusydämen väliin. Sydämet kuorrutin osin valmiilla sokerikuorrutteella, osin sulatetulla suklaalla (ei ollut niin hyvää, en suosittele sydänleivoksiin suklaakuorrutetta) ja muutaman kakkusen mokkapalakuorrutteella.


Täytetyt piparisydämet ovat kaunis ja originelli leivonnainen, mutta niitä on hankala säilyttää ja kuljettaa. Säilytys onnistuu jääkaapissa, mikäli paikka on varmasti kuiva ja kunhan kuorrutus ei ole kosketuksessa mihinkään, esimerkiksi kelmuun tai folioon. 

Mannik eli mannakakku


Mannakakku on nopea ja helppo lämpimäinen, johon voi halutessaan kehitellä erilaisia täytteitä ja kuorrutuksia. Kakku on ihanaa uunituoreena, mutta säilyy herkullisena myös jääkaapissa. Rakenne muuttuu ajan myötä jämäkämmäksi ja kakku kiinteytyy hieman.

Mannakakkutaikina ei makumaailmaltaan ole kovin voimakas, ja lienee hyvä valinta erikoisempia makuja ja mausteita vierastaville. Rusinat, kuivatut hedelmät, suklaa ym. tuovat kakkuun kivasti pientä lisämakua. Ohje on napattu good-menu.ru -sivustolta, ja se löytyy venäjäksi täältä.



Ainekset:

1 lasi mannasuurimoita
0,5 lasia jauhoa
1 lasi piimää
1 lasi sokeria
1 kananmuna
100g sulatettua voita
1/3 tl suolaa
1/5 tl soodaa
Rusinoita, kuivattuja hedelmiä, suklaata tms.

Kuivat aineet sekoitetaan kulhossa. Niihin lisätään voi, muna ja piimä. Kaikki sekoitetaan hyvin ja kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun uunivuokaan. Paistetaan uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Rahka-murupiirakka


Valosta varjoon -blogista löytyi mehevän näköinen sitruuna-rahka-murupiirakka, jonka ohje on peräisin Pirkka-lehdestä. Koska meillä syöjiä on vain kaksi, tein puolikkaan taikinan ja paistoin pellin sijaan piirakkavuoassa. Rahkaseoksen alle on lisätty säilykepersikoita tuomaan raikkautta.


Päällä oleva muruseos oli rapeaa, mutta mielestäni vähempikin määrä olisi riittänyt. Ohjeen mukaan taikinasta puolet säästetään muruseosta varten, mutta neljäsosa olisi varmaankin ollut sopivasti. Silloin myös piirakan pohjasta olisi tullut paksumpi.


Piiras oli hyvää, mutta ensi kerralla reseptiä viilataan vielä hieman omaan makumaailmaan sopivammaksi.



Isänpäivän kermakakku


En ole aiemmin tehnyt koristeita sokerimassasta, mutta tällä kertaa päätin muovailla kakkuruusut itse. Eri väreistä syntyi hauskoja yhdistelmiä. Kakkuun päätyi lopulta vaaleansininen kukka, jonka keskimmäisiin terälehtiin oli lisätty vaaleanpunaista sävyä. Täytteenä käytin rahka-kerman ja mansikkahillon lisäksi banaania sekä pakastimesta sulatettuja mansikoita.







Ihanaa isänpäivää kaikille isille! <3


Lumihiutaleiden porkkanakakku



Tavoitteena oli väsätä viikonlopun pikkujouluihin talviaiheinen kakku. Täytekakkuja on tullut leivottua enemmän tai vähemmän viime aikoina, joten halusin tällä kertaa tehdä vaihtelun vuoksi jotain muuta. Koristelun kohteeksi päätyi porkkanakakku, joka muiden tarjoiltavien ohessa oli myös nopeampi ja helpompi toteuttaa. Leivoin kakun valmiiksi edellisenä päivänä, ja kuorrutin tarjoiluvalmiiksi ennen vieraiden saapumista.

Projektia ohjasi Soppa 365:n porkkanakakun resepti, johon lisäsin maustepuolelta vielä hippusen kardemummaa ja piparkakkumaustetta:

4 munaa
3 dl sokeria
5 dl porkkanaraastetta
1,5 dl öljyä
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia

200g maustamatonta tuorejuustoa
25g voita
2dl tomusokeria


Kakkua koristavat sokerimassalla päällystetyt piparkakut. Marjakoriste on niin ikään sokerimassaa. Lehtimuottia en omista, joten lehdet on muotoiltu vapaalla kädellä - tämä ei ollutkaan lainkaan vaikeaa, ja lehdet onnistuivat mielestäni hyvin.


Suurten piparikoristeiden heikkous on se, että ne päätyvät kakun päältä väkisinkin jonkun lautaselle. Koristeluun voisi tietysti käyttää pienempiäkin pipareita, tai jopa pelkkää sokerimassakin.


Kakulle oli useita koristeluvaihtoehtoja.



Koristeltu kakku säilyi jääkaapissa hyvin seuraavaan päivään. Piparikoristeet kylläkin pehmenivät ja sokerimassan väri muuttui aavistuksen tummemmaksi, mutta ei niin, etteikö kakkua voisi enää vieraille tarjota. Ja makuhan porkkanakakulla tunnetusti paranee vanhetessaan!

Antoisaa pikkujoulun aikaa!


Talvinen täytekakku syntymäpäiville



Päivän synttärisankaria juhlittiin blinien ja kermakakun merkeissä perheen parissa. Neljän munan sokerikakku on koristeltu piparkakkukranssilla, granaattiomenalla ja kiivillä. Pipari pehmeni parissa tunnissa kermavaahdon päällä sen verran, että kakkua pystyi leikkaamaan ongelmitta. 


Täytteenä mansikoita ja banaania sekä mansikkahilloa ja kerma-rahkaa.

Granaattiomena on toimiva koriste kakun päällä, mutta siemenet kannattaa kuivattaa esimerkiksi talouspaperin avulla ennen kakun päälle asettamista. Muussa tapauksessa ne sotkevat kermavaahdon nopeasti. 

Talvinen piparikranssi oli kaunis valkoisen kakun päällä jo sellaisenaankin, ilman mitään lisäkoristeita. Joskus pitäisi malttaa tyytyä yksinkertaisempaan versioon =)

Kiitoskakku Sirjalle



Tämän joulun taatelikakku lähti kiitoskakuksi työkaverille, joka on aina valmis auttamaan. Nykymaailma ei ole täynnä sellaisia, jotka eivät laskeskele omia ja muiden tekemisiä, mutta kyseinen työkaverini on juuri sellainen henkilö.
Mehevältä näyttävä resepti löytyi Liian hyvää -blogista:

200-250 g kuivattua taatelia (neliskanttinen levy)
2 dl vettä
200 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä tai creme fraichea
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

Kotoa löytyi vain tuoreita taateleita, joten käytin niitä. Taikinasta tuli kuivakakun taikinaksi jotenkin löysän oloista, mutta kakku kovettui uunissa ihan normaalisti. Nyt en pääsekään itse maistamaan tätä, mutta tuli sen verran herkullisen näköinen, että seuraava kuivakakku on jo uunissa =)




2 kommenttia:

  1. Minulla oli tilaisuus maistaa näitä pieniä kerrosleivoksia, jotka olivat todella herkullisia. Leipuri oli valmistanut muutamaa erilaista täytettä leivoksien väliin. Tämä oli hauska ennalta arvaamaton yllätys. Ei muuta kuin leipomaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toiseen täytteeseen lisäsin rahkan ja omenasoseen sekaan vähän suklaata. Mielestäni siitä ei kuitenkaan tullut yhtä hyvää, ja jätin lisäämättä ohjeen tänne. Hyvä, jos syöjälle on maistunut =)

      Poista