Suolapalat


Helppo kaalipiirakka







Tämä piiras on nopea ja helppo tehdä sekä erittäin herkullinen. Sopii lämpimäksi ruoaksi tai pieneksi suolapalaksi juhliin tai illanistujaisiin. Parasta raikkaan salaatin kera!

Täyte: 
700g jauhelihaa ja keräkaali, varhaiskaali sopii hyvin

Päälle kaadettava taikina: 
4 kananmunaa, 2 lasia jauhoa, smetanaa sen verran kuin mieli tekee. Lisäksi maitoa tai piimää sen verran, että taikinasta tulee riittävän juokseva täytteen päälle kaatamista varten.

Jauheliha ja kaali paistetaan kypsiksi pannulla. Siirretään täyte vuokaan ja kaadetaan taikina päälle. Paistetaan n.200 asteessa siihen asti, että täyte kypsyy ja saa kullanruskean värin.

Kullanruskea kalapiirakka


Tätä piirakkaa sain ensi kerran mieheni siskon tekemänä, ja sittemmin siitä on tullut meillä säännöllisesti tarjoiltava herkku. Piirakka on upea näky kahvipöydässä, ja kelpaa sellaisenaan tai salaatin kanssa myös lounaaksi tai päivälliseksi. Resepti löytyy niin monesta paikasta, etten tiedä, kenen ohje on alun perin ollut kyseessä. Yksi versio on saatavilla täältä.

Taikina:


100ml maitoa
10g tuorehiivaa
1 kananmuna
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
70g sulatettua voita tai margariinia
370g (noin 3 lasia) jauhoa

Maito lämmitetään noin 30-asteiseksi ja liuotetaan hiiva taikinaan. Myös kuivahiiva sopii hyvin, mutta nelisen grammaa riittää. Lisätään muut aineet ja vaivataan taikina pehmeäksi ja laitetaan peitettynä jääkaappiin pariksi tunniksi. Tämän jälkeen annetaan vielä seistä huoneen lämmössä tunnin verran.


Taikina kaulitaan pyöreäksi levyksi leivinpaperille ja asetellaan kalapalat reunoille. Jätetään ulkosivuille kääntövaraa parin sentin verran. Tässä vaiheessa on hyvä hetki ripotella kalan päälle mausteet.


Ulkoreunat käännetään kalasuikaleiden päälle ja painellaan huolellisesti kiinni piirakan pohjaan. Leikataan viilloin saman kokoisiksi palasiksi. Leikkaamisen kanssa kannattaa olla huolellinen, jotta kalanpalat eivät käännettäessä repeile ja irtoile paikoiltaan.


Painellaan vielä kalapalojen sisäreunat umpeen, jotteivät ne avaudu paistettaessa. 


Täytetään piirakan keskiosa paprikalla, tomaatilla ja Mozzarella-juustolla.

Täyte:


400-600g lohifileetä
1 pieni paprika
1 pieni tomaatti
1 paketti Mozzarella-juustoa

Paistetaan uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Ennen voitelua annetaan olla uunissa 10-15 minuuttia.


Suolainen bataattikakku



Sattuipa olemaan jäljellä juuri sopiva määrä bataattia suolaista kakkua varten, ja muitakin lisukkeita kaapista löytyi. Kakku kasataan kelmutettuun vuokaan, johon ladotaan haluttuja ruoka-aineita ja niiden päälle majoneesia. Bataatti antaa kakulle kivasti makeutta, suosittelen kokeilemaan sen käyttöä mikäli pidät makeasta vivahteesta suolaisessa ruoassa.


Pohjalle bataattia muusina, päälle majoneesia. Bataatti on paistettu uunissa pehmeäksi.


Kurkkuraasteesta kannattaa puristaa vesi pois.


Paistettu lohi muusataan kurkun päälle.


Porkkana on paistettu kevyesti, mutta porkkanan voisi lisätä kakkuun raakanakin.


Toiseksi viimeiseen kerrokseen kananmunaa raasteena,


ja viimeiseksi juustokerros.


Lopuksi kumoaminen ja koristelu.


Juustotäytteiset joulutortut



Perinteiset joulutortut voi täyttää hillon sijaan myös juustolla. Meidän pakastimesta löytyy yleensä torttutaikinaa ympäri vuoden tätä tarkoitusta varten. Suolainen torttu kelpaa yleensä myös niille, jotka syystä tai toisesta välttävät sokerisia ruokia.

Calzonet

12 kpl

5dl vehnäjauhoja
pussi kuivahiivaa
4rkl perunajauhoja
2tl sokeria
2tl suolaa
60-70g voita
noin 2dl vettä

Täyte
Purkki punaista pestoa
Ruskeita herkkusieniä
Kinkkua
Mozzarellaa
Basilikaa



Sekoitetaan kaikki jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola.
Nypitään voi seokseen ja lisätään lämpimähkö vesi/maito.
Vaivataan taikinaa noin 10min ajan.
Kohotetaan 30min-1h

Paistetaan pannulla herkkusienet.
Leivotaan taikinasta 12-13 pyöreää levyä "pizzapohjiksi". 
Lisätään täyte: ensin pesto, jonka päälle muu täyte. 
Suljetaan calzone nostamalla toinen puoli täytteen päälle.
Paistetaan 250 asteessa 10-15min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti