Piparit

Piparikoristelua 50-vuotispäiville


Elokuussa päätin koristella pipareita mieheni isän 50-vuotispäiville - yllättävän paljon oli näperreltävää, vaikka käytin valmista piparitaikinaa. Valitettavasti kuvia ei tullut otettua kovin montaa, mutta piparit olivat hauskan ja arvokkaan näköisiä ja menekistä päätellen myös hyvän makuisia. Tein kaikista vähän erilaisia, ja asettelin kauneimmat hopeiselle tarjoiluvadille sankarille ojennettavaksi.


Käytin kuorrutukseen valmista sokerikuorrutetta ja erilaisia karkkeja koristeina. Valkoinen pikkusydän on Lidlin sitruunanmakuista hedelmätoffeeta, jonka käytön koristeena olen aikanaan bongannut jostain blogista.


Piparit saavat kivasti uusia muotoja, kun niiden keskelle tehdään kuvioita muoteilla. Tässä piparkakussa on hedelmätoffeesta muotilla otettu kukan mallinen kuvio, jonka keskelle on sokerikuorrutteella liimattu karkki.


Leivoin myös pikkupipareita, joita liimailin isompien keksien päälle koristeeksi. Piparkakuista tulee helposti jouluisen näköisiä, etenkin kun käyttää koristeina tähtiä, lehtiä ja kranssityyppistä sokerikuorrutusta. Tähtien päällä on hedelmätoffeeta, ja kuvio on otettu samalla muotilla kuin itse piparitkin.

Vaniljakeksit vaarille


Vaarini täytti vuosia toivomatta kuitenkaan syntymäpäivilleen lahjoja. Kukkia hän inhoaa, joten niistäkään ei ollut lahjaideaksi. Koska ihan tyhjin käsin ei juhliin huvittanut lähteä, päätin leipoa keksejä alla olevalla Kakkumonsterin vaniljakeksien ohjeella. Osan keskseistä värjäsin vaaleanpunaiseksi nestemäisellä elintarvikevärillä, ja täytyy sanoa, että vähän prinsessamaisia viemisiä tuli 82-vuotispäiviä ajatellen.

Kekesejä tuli ainakin nelisen kymmentä, ja koristelin ne juhlia edeltävinä päivänä erilaisin kuorrutuksin. Koristellut piparit saivat kuivua ja odotella muovipussissa juhlapäivää. Tällä kertaa kuorrutteet kestivät hyvin parin päivän odotuksen.

125g voita
1,5dl sokeria
1 muna
1tl vaniljauutetta
4dl vehnäjauhoja



Koristelupuuhia: suklaata, sokerikuorrutetta, sokerimassaa ja karkkeja. Laitoin suklaalla kuoorrutetut keksit kuivumaan uuninpellille. Kuorrute on Lidlin Couverture-leivontasuklaata, jota meille ostettiin alennuksesta pino kaappiin odottamaan. Pikkusydämet ovat kaupan valmista sokerimassaa.


Sokerimassan kuviointia alustalla, apuna käytin tomusokeria.


Keksit hupenivat vadilta vikkelään, mistä huolehti erityisesti pöydän ympärillä vilistävä lapsijoukko. Värikkäät tarjoilut olivat tietysti erityisesti pienten mieleen, ja seuraava etappi voisikin olla leipoa tällaisia lapsisynttäreille. Kuvan tarjoiluvati on ostettu K-kaupasta, pakkauksessa on kaksi ja hinta muistaakseni seitsemän euroa. Lautasen voi pestä ja käyttää uudestaan, vaikka elämän jälkiä saattaa käytöstä jäädäkin.


Piparikranssit ja pikkujoulun odotus


Työpaikkani pikkujouluja vietetään tällä viikolla meillä, ja ensimmäinen valmistautumisaskel niitä varten oli piparikranssien valmistus. Yksi on tarkoitus ripustaa ulko-oveen, loput jäävät lautaselle koristeeksi ja sen jälkeen syötäviksi. Ihana, jouluinen tunnelma pulpahti keittiöön tuoksuvien piparkakkujen myötä!


Osan kransseista tein asettelemalla piparit päällekäin pellille, jolloin niitä ei tarvitse paiston jälkeen liimailla mihinkään. Kokeilin myös rengasversioita, jossa irrallisia piparkakkuja liimataan niitä varten leivottuun alustaan.


Oma lempparini oli kuusirinkeli.


Tässä kranssissa piparit on liimattu alustalle. Käytin sokerikuorrutetta, joka ei kylläkään ole paras vaihtoehto isoille piparkakuille. Toimii kuitenkin, jos kranssi on pöydässä koristeena.



Synttäripipari 5-vuotiaalle



Kummipoikani 5-vuotissynttäreitä juhlittiin tänään pari viikkoa oikesta syntymäpäivästä myöhässä. Alun perin tarkoitukseni oli leipoa juhliin kakku, mutta kakkukupu oli jäänyt vanhempieni luo, enkä keksinyt korvaavaa kuljetustapaa isolle täytekakulle. Niinpä päädyin synttäripipariin, josta koitin tehdä 5-vuotiasta ajatellen hauskan ja kiinnostavan. 

Tähdistä kootun piparikranssin päälle on liimattu erilaisia sokerimassalla kuorrutettuja pipareita, ja tarjottimelle lisäksi aseteltu muita piparkakkuja ja hedelmäkarkkeja. Vaikka sommitelma näyttää aikuisen silmään melkoiselta sekamelskalta, vaikutti se miellyttävän ainakin lasten makuaistia =) 


Illanistujaisten päätteeksi jäljelle jäi muutama keksi. Onnistuin kuljettamaan piparikranssin ehjänä perille, mikä on joka kerta yhtä suuri saavutus. Tämäkin tuotos on nimittäin hajoamisherkkää tavaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti